Tips voor het kopen van een nieuwe bank

 Jan 25, 2024  

 

Wanneer je een nieuwe bank zoekt, moet deze natuurlijk aan een aantal eisen voldoen. Zo wil je dat hij comfortabel zit, mooi aansluit op je interieurstijl en qua formaat goed past. Door niet goed op te letten wat je wensen zijn, kun je eindigen met een miskoop. Een bank is een grote aankoop en het is daarom heel vervelend wanneer het bankstel achteraf niet helemaal naar wens blijkt te zijn. Wij hebben een aantal tips voor je waar je op moet letten bij de aanschaf van een bankstel. Lees snel verder.

1. Afmeting en opstelling

Het eerste en misschien wel belangrijkste punt is: let op de afmetingen en de opstelling. Een miskoop ontstaat vaak omdat je een bank koopt die te groot of te klein is voor de ruimte waar je hem wilt neerzetten. Ook moet je bij een hoekbank of u-vormige bank rekening houden met de afmetingen van de hoeken. Een vensterbank kan al snel roet in het eten gooien waardoor je bank verder van de muur af moet staan dan je eigenlijk wilt.

Meet de ruimte waar de bank moet komen te staan goed op en vergeet daarbij niet rekening te houden met eventuele vensterbanken. De verhoudingen moeten goed in balans zijn. Vraag hierbij advies. Soms is het visueel maken van de ruimte door middel van een interieurschets heel erg handig.

2. Materiaal, stijl en uitstraling

Welke woonstijl heb jij in huis? Modern, klassiek of juist er tussenin? Omdat een bank zo’n grote ruimte in huis inneemt moet je goed kijken of de uitstraling van de bank daarbij aansluit. Kies je voor een klassieke bank terwijl je een moderne uitstraling in huis hebt, dan kan de bank snel gaan vervelen of irriteren. Dat is jammer.

Naast de uitstraling en stijl is ook het materiaal heel belangrijk. Kies je voor een stoffen of lederen bank? Wanneer je kiest voor een bank met een stoffen bekleding zijn daar vele keuzes in. Iedere stof heeft een andere uitstraling en de ene stof is ook vlekbestendiger dan de andere. Heb je een jong gezin? Dan is dat een heel interessant punt om rekening mee te houden.

3. Zitcomfort en aantal zitplaatsen

Het zitcomfort is bij iedere bank anders. De ene bank zit heel zacht, terwijl de andere heel stevig is. Ga voor het comfort dat bij je past. Ook het aantal zitplaatsen van een bank is heel belangrijk. Heb je een klein gezin of ben je single? Dan is een 2- of 3 zitsbank vaak voldoende. Heb je een groot gezin of komen veel vrienden op visite, dan is een ruime hoekbank of zelf u-vormige bank een aanrader. Kijk goed wat je nodig hebt voordat je een keuze maakt.

4. Proef zitten

Heb je online een bank gezien die aan je wensen voldoet? Ga altijd eerst even langs in de showroom. Daar kun je proef zitten en ‘voelen’ of de bank echt aan je comfort eisen voldoet. Ook kan een bank online er heel anders uit zien dan in het ‘echt’. Deze verschillen zijn soms zo groot dat je met een bezoek aan de showroom een miskoop voorkomt.

5. Extra opties

Bij veel banken zijn er extra mogelijkheden. Denk hierbij aan een relaxmogelijkheden zoals elektrische uitklapbare voetenbanken of in sommige gevallen zelfs een heel deel van de bank wat verstelbaar is. Bij een u-vormige bank kun je soms kiezen voor een slaapgedeelte. Wil je graag opbergmogelijkheden binnen je bank? Dat kan! Er zijn banken met een speciaal opbergvak voor bijvoorbeeld kussens of plaids. Heel erg handig en ruimtebesparend.

6. Heel veel mogelijkheden

Heb je je oog op een bank laten vallen die niet helemaal aan je wensen voldoet, maar waar je verliefd op bent geworden? Vraag naar de mogelijkheden. Bij heel veel banken is maatwerk mogelijk zodat deze toch helemaal aan jouw wensen voldoet. Breng altijd een bezoek aan de showroom en laat je adviseren door onze medewerkers. Wij staan voor je klaar en helpen je graag.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat jij dat goed vindt. Meer weten? Lees dan ons cookiebeleid..