Verlichting kiezen? 5 handige tips!

 Nov 29, 2021  

Verlichting

Het kiezen van verlichting is heel belangrijk. Een lamp zorgt niet alleen voor licht wanneer het donker is, maar de juiste verlichting zorgt ook voor sfeer. Uiteraard wil je naast sfeer voldoende licht in huis wanneer je bezig bent met je hobby of werk. Het kiezen voor de juiste verlichting is daarom zeker niet altijd makkelijk. Wij hebben een vijftal tips voor je op een rijtje gezet die je helpen bij het maken van de juiste keuze.

 
1. Een goede basis

Uiteraard moet verlichting naast sfeer zeker ook functioneel zijn. We willen graag goede verlichting in onze woonkamer, eetkamer of slaapkamer waarbij de balans tussen sfeer en functionaliteit klopt. Wanneer je alleen sfeerverlichting aan kunt zetten in de woonkamer, dan is dat niet handig. Er zijn ook momenten waarbij je goede verlichting nodig hebt, bijvoorbeeld tijdens het thuiswerken.

Een goede basis is zeer belangrijk. Iedere ruimte heeft een andere basis nodig. In de woonkamer zijn basis-, werk- en sfeerverlichting alle drie aanwezig, terwijl je in de slaapkamer misschien wel voldoende hebt aan sfeer- en accentverlichting. Bepaal dit per ruimte. Geef daarbij ook aan waar je wilt dat de belangrijkste lichtpunten komen.

  

2. De juiste sfeer

Naast de basis is de sfeer heel belangrijk. Bekijk goed welke sfeer je wilt hebben in een ruimte. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor lampen met een dimmer zodat je op die manier een warme sfeer kunt creëren. Of je kiest voor een schakelplan. Je schakelt een aantal lampen die tegelijkertijd aan, en ook uit, gezet kunnen worden. Wandlampjes, tafellampen en vloerlampen zijn grote sfeerbrengers in je interieur.

3. Thuiswerkplek of hobbyruimte

We werken tegenwoordig vaker thuis. Het is fijn wanneer je voldoende licht hebt tijdens het thuiswerken. Kies daarom voor bijvoorbeeld een plafondlamp met dimlicht. Dan kun je naast werklicht ook sfeerlicht creëren met dezelfde lamp. Maar het is ook mogelijk om te kiezen voor een tafellamp. Daarmee zorg je voor extra licht op één plek.

 

4. Eyecatchers

Heb je een prachtige antieke vaas of bijzonder schilderij waar je extra aandacht aan wilt geven? Dan kun je kiezen voor accentverlichting. Hiermee zet je die eyecatcher letterlijk in de spotlight. Door accentverlichting op de juiste plaats in te zetten versterkt deze de sfeerverlichting.

5. De keuze

De laatste stap is de keuze voor de verlichting. Het belangrijkste daarbij is om te kijken wat je woonstijl is. Wanneer je een industrieel interieur hebt is de keuze voor stoere lampen snel gemaakt. Bij een modern interieur kun je kiezen voor glas met strakke details. Er zijn heel veel verschillende mogelijkheden. Kijk goed welke lampen je nodig hebt en of deze verkrijgbaar zijn in de serie waar je voor kiest. Het kan soms zijn dat er wel verschillende hanglampen zijn, maar geen bijpassende vloer- of tafellamp. Dit kan je keuze beperken wanneer je bij de basis- of sfeerverlichting hebt gekozen voor een van deze twee. Uiteraard is het ook leuk om lampen te mixen en matchen. Door verschillende lampen te combineren creëer je je eigen stijl.

Indirect licht

Nog een laatste kleine tip is om te kiezen voor (wand) lampen die indirect licht geven, bijvoorbeeld via het plafond of de muur. Dit zorgt ervoor dat de kamer een stuk ruimer lijkt.

Tegenwoordig zijn veel lampen voorzien van LED verlichting en dit is de beste keuze. LED verlichting is duurzaam en gaat veel langer mee. Zo is de verlichting niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.

Hulp nodig?

Wil je nieuwe verlichting, maar weet je niet goed welke lampen het beste passen in jullie interieur? Wij geven graag advies. We hebben een nieuwe collectie verlichting, waarbij er voor ieder interieur een passende lamp verkrijgbaar is. Maak een afspraak of kom langs in de showroom van Tase Wonen en Slapen.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat jij dat goed vindt. Meer weten? Lees dan ons cookiebeleid..