Hoe kies je verlichting voor je slaapkamer?

 Sep 8, 2022    slaapkamer, verlichting op de slaapkamer, slaapkamer inrichting, verlichting, lampen

 

Een dag begint en eindigt in de slaapkamer. Daarom is het heel belangrijk dat we kiezen voor de juiste verlichting. Toch zien we in de praktijk dat mensen de slaapkamer eigenlijk het minst belangrijk vinden op het gebied van verlichting. Tijd om daar verandering in te brengen.

Lichtkleur

In de slaapkamer is de kleur van het licht zeer belangrijk. Wanneer je gaat slapen wil je zo min mogelijk blauw licht in de slaapkamer hebben. Blauw licht geeft je een wakker en opgewekt gevoel. In de ochtend is blauw licht wel aan te raden omdat je dan wakker wilt worden, maar in de avond is het belangrijk om te kiezen voor rode tinten. Rood licht zorgt voor de aanmaak van melatonine waardoor je gemakkelijker in slaap valt. Je kunt kiezen voor lampen waarbij de lichtkleur en -sterkte is in te stellen zodat je in de ochtend kunt kiezen voor een blauwe tint en in de avond voor rood.

 

 

Lichtsterkte

Naast de lichtkleur is natuurlijk ook de lichtsterkte heel belangrijk. Wanneer je alleen hele felle lampen in de slaapkamer hebt, dan is dit niet handig. Dit heeft een negatief effect op je nachtrust. Lampen waarbij het licht gedimd kan worden zijn zeer aan te raden. Kies ook voor verschillende lampen, zodat je kunt kiezen welke lamp het meest geschikt is.

Plafondlamp; niet de enige optie

Traditioneel gezien hebben we allemaal wel een plafondlamp in de slaapkamer. Gemakkelijk en functioneel. Maar het is natuurlijk niet de enige optie. Je kunt ook kiezen voor mooie inbouw- of opbouwspots. Deze zijn gemakkelijk te richten op een bepaalde plaats wanneer je bijvoorbeeld een mooi schilderij of bijzondere foto aan de wand hebt hangen. Maar ook wanneer je meer licht bij een spiegel wilt hebben zijn spots heel gemakkelijk.

Naast spots zijn LED-strips tegenwoordig heel erg gewild. LED-strips zijn gemakkelijk te plaatsen en verspreiden mooi en gelijkmatig het licht. Daarbij kun je bij LED-strips vaak verschillende kleuren kiezen wat handig is wanneer je de lichtkleur in de kamer wilt aanpassen. Kies bijvoorbeeld voor LED-strips onder het bed of langs het plafond.

 

 

Sfeerverlichting

In de slaapkamer wil je graag een gezellige sfeer creëren. Dit doe je door middel van sfeerverlichting. LED-strips kunnen hier uitkomst in bieden, maar ook mooie wandlampen of een bijzondere tafellamp zijn aan te raden. Zorg voor een warme sfeer in de slaapkamer. Dit komt niet alleen de nachtrust, maar ook de onderlinge sfeer met je bedpartner ten goede.

In bed lezen we graag een boek of tijdschrift voor het slapen gaan. Kijk goed hoe je de sfeerverlichting kunt combineren met een leeslampje. De mogelijkheden daarin zijn eindeloos.

 

 

Advies

Wil je je slaapkamer een make-over geven en de verlichting eens goed aanpakken? Kom langs in onze showroom. Onze adviseurs helpen je graag met het juiste interieuradvies.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat jij dat goed vindt. Meer weten? Lees dan ons cookiebeleid..