Andere artikelen Andere artikelen

Welk matras past bij jou?

 Jan 3, 2020  

 

Waar moet je op letten als je een nieuw matras wilt kopen? Het moet “lekker” liggen, dat is een. Maar wist je dat jouw slaaphouding en gewicht ook een grote rol spelen? En dat je beter goed uitgerust kunt komen proefliggen? Wil je weten waarom? Lees dan snel verder.

 

Juiste ondersteuning voor je rug


De juiste ondersteuning voor je ruggengraat is heel belangrijk voor een goede slaaphouding. Een matras die jouw natuurlijke lichaamsvorm volgt en ondersteuning geeft op belangrijke plaatsen is hierbij essentieel. Je kunt je voorstellen dat bij een zijslaper deze ondersteuning net iets anders is dan bij een buik- of rugslaper. Mede door de keuze van hoofdkussen beïnvloed je deze slaaphouding en laat je jouw lichaam optimaal profiteren van de verschillende comfortzones in een matras. Zo ligt jouw lichaam in een natuurlijke houding en raken de zenuwen in je ruggengraat niet bekneld.

 


Hardheid matras


Jouw gewicht heeft grote invloed op de keuze van hardheid van een nieuw matras. Ben je zwaarder dan 80 kilo, dan heb je een steviger matras nodig dan wanneer je onder de 80 kilo weegt. De reden hiervoor is dat wanneer je zwaarder bent, je het matras meer indrukt. Als je dan een te zacht matras koopt, zak je er teveel in weg en krijgt jouw lichaam niet de juiste ondersteuning. Ben je bovendien lichter dan 80 kilo en lig je op een te hard matras, dan kan het matras zich niet vormen naar jouw lichaam. Natuurlijk speelt jouw voorkeur ook mee. Als je een harder matras fijner vindt, kies je in plaats van stevig voor een extra stevig matras.

 


Slaaphouding


Als je het liefst op je zij slaapt, moeten jouw schouders en bekken meer wegzakken in het matras omdat zij uitsteken ten opzichte van de rest van je lichaam. Slaap je liever op je rug dan wordt de ondersteuning van de onderrug extra belangrijk. Omdat deze wat uitbolt is het belangrijk dat een comfortzone op die plek de vorm van jouw lichaam volgt. Om de juiste samenstelling van comfortzones te vinden is proefliggen vooraf erg belangrijk om het perfecte matras te vinden.

 

 

Heethoofd of koukleum?


Heb je ’s nachts vaak koud of juist erg snel warm? Ieder mens verliest tijdens het slapen een flinke hoeveelheid vocht. Middels het juiste beddengoed en dekbed kun je hier al veel in reguleren. Maar ook de materialen van matrassen helpen de juiste slaaptemperatuur vinden. Dat gaat van de tijk, de stoffen afwerklaag van jouw matras, tot de kern. Een pocketveringmatras bevat metalen veren die in aparte ‘zakjes’ verpakt zijn terwijl een matras van koudschuim een heel open structuur kent en daardoor veel ventilatie kent. Traagschuim wordt zachter door lichaamswarmte en vormt zich dan naar jouw lichaam. Een matras met een latex-afwerking in de afdeklaag past zich weer heel snel aan aan jouw lichaamstemperatuur. Dat laatste is vooral voor koukleumen erg fijn.


Kom uitgerust proefliggen


Er zijn ongelofelijk veel variaties mogelijk bij het kopen van een matras. Voor elke wens is een oplossing beschikbaar. Laat je daarom goed informeren in de winkel en probeer een matras altijd even uit. Kies daarbij voor een moment waarop jij je goed uitgerust voelt. Wanneer je moe bent of slecht geslapen hebt, voelt ieder nieuw matras best wel lekker aan. Juist wanneer je goed uitgerust bent, kun je bepalen welk matras het beste bij jou past.

 

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat jij dat goed vindt. Meer weten? Lees dan ons cookiebeleid..