Andere artikelen Andere artikelen

De beste kleuren voor de slaapkamer

 Jul 17, 2023  

 

De slaapkamer is een plaats waar je je heerlijk ontspannen moet voelen. Uiteraard is je bed daar een belangrijk onderdeel van, maar ook kleuren kunnen gevoelens van ontspanning of juist negatieve energie geven. Het is daarom van belang om de juiste kleuren te kiezen in je slaapkamer. Wij hebben uitgezocht welke kleuren heerlijk ontspannend werken en dus heel geschikt zijn voor de slaapkamer en welke kleuren je moet proberen te vermijden.

Het gevoel van een kleur

Het is van bepaalde kleuren bekend welke gevoel ze oproepen. Van positief tot negatief en van ontspannen, naar het geven van energie. Rood is een kleur die verband houdt met passie. gevaar en geweld, het is een actieve kleur. Bij blauw denken we juist aan de oceaan en de lucht, en is daarom een verfrissende kleur. Groen is de kleur van de natuur en heeft een kalmerende werking op ons gevoel. Bij je slaapkamer is het belangrijk om te kiezen voor een kleur waar jij en je partner rust bij vinden.

Top 4 slaapkamer kleuren

Wij hebben de vier beste kleuren voor de slaapkamer voor je op een rijtje gezet:

 

1. Groen

Het maakt niet uit welke tint groen je kiest. In het groen is het te doen wat betreft de slaapkamer. Groen zorgt ervoor dat we aan de natuur denken en daardoor heeft deze kleur een ontspannend effect op ons brein. Met name geelgroen en lichtgroen hebben dit effect.

 

2. Blauw

Blauwtinten staan op de tweede plaats in onze top 4. Alle kleuren blauw zorgen voor een heerlijk ontspannen gevoel. Van marineblauw tot koningsblauw, het kan allemaal. Daarbij is blauw een kleur die goed te combineren is. Zo kun je er  heel gemakkelijk een andere kleur erbij zetten zoals bijvoorbeeld perzikroze, oranje of warme tinten geel.

 

3. Geel

Met geel haal je de zon als het ware in huis. Er zijn heel veel tinten geel waar je uit kunt kiezen. Vanillegeel geeft een klassieke uitstraling aan de slaapkamer in combinatie met gouden accenten. Maar je kunt ook kiezen voor okergeel, deze kleur straalt de warmte uit. De combinaties zijn eindeloos.

 

4. Neutrale kleuren

Neutrale kleuren zijn heel gemakkelijk te combineren en stralen rust uit. Denk hierbij aan beige, room, taupe, karamel en wit. Deze kleuren kunnen altijd en overal omdat ze zorgen voor een rustige sfeer. Daarbij sluiten deze kleuren perfect aan op iedere woonstijl, van klassiek tot modern. Vind je neutrale kleuren saai? Kies voor leuke accenten en accessoires. Zo zorg je voor een eigen stijl zonder dat het te druk wordt.

 

 

Kleuren die je als accentkleur wilt gebruiken

Wij hebben ook een rijtje met kleuren die niet als hoofdkleur in de slaapkamer gebruikt zouden moeten worden. Vooral omdat deze kleuren heel ‘aanwezig’ zijn of zorgen voor negatieve energie. Je kunt ze wel gebruiken, maar dan als accentkleur.

 

1. Rood

Rood is een hele overheersende kleur, die een negatieve lading kan hebben. We denken vaak aan gevaar of geweld bij de kleur rood. Dat is een gedachte die je natuurlijk niet in de slaapkamer wilt hebben. Maar rood staat ook voor passie en kan daarom goed als accentkleur gebruikt worden.

 

2. Paars/roze

Diepe kleuren roze of paars werken stimulerend voor de geest. Daarom zijn ze minder geschikt om toe te passen in de slaapkamer waar we eigenlijk tot rust willen komen. Maar een paar leuke kussens of een mooi schilderij in deze kleuren kan wel.

 

3. Felle neon kleuren

Felle kleuren zijn sowieso uit den boze in de slaapkamer. Dit werkt veel te stimulerend en is daarom echt ongeschikt.

 

4. Grijs

Er zijn tinten grijs die perfect zijn voor de slaapkamer zoals lichtgrijs, groengrijs of greige (combinatie van grijs en beige). Probeer kleuren zoals donkergrijs of betongrijs te vermijden. Deze kleuren zijn kil en afstandelijk. In de slaapkamer willen we graag rust en tot elkaar komen natuurlijk :)

 

5. Bruin

Als laatste is er de kleur bruin. Het lijkt eigenlijk een kleur die zorgt voor rust, maar toch is dat niet helemaal waar. Volgens deskundigen roept de kleur bruin een gevoel van onzekerheid op. Dat willen we niet voordat we gaan slapen.

 

 

Persoonlijke keuze

Uiteraard is de manier waarop jij je slaapkamer inricht heel erg persoonlijk. Als jij rood een geweldige kleur vindt, dan kun je er natuurlijk voor kiezen om een knalrode muur in de slaapkamer te maken. Levert het toch  onrust op, dan kun je er altijd nog voor kiezen om de muur weer over te schilderen in een andere kleur.

Interieuradvies van Tase Wonen & Slapen

Wil je graag een nieuwe inrichting in je slaapkamer, maar heb je geen idee hoe je dat aan moet pakken? Kom langs en vraag interieuradvies van een van onze stylisten. Wij helpen je graag bij het maken van de juiste keuze.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat jij dat goed vindt. Meer weten? Lees dan ons cookiebeleid..